O minune la capătul lumii

Am rămas același chiar dacă vin dintr-un periplu zulus

Revin cu același entuziasm de a împărtăși cu voi, când vine vorba despre experientele mele de călătorie. Am rămas același, chiar dacă acum vin dintr-un periplu zulus, din Africa de Sud. Știți doar, mereu însetat după cunoaștere! Și cum experiența mea nu poate fi totală fără să-i dau Share, iată povestea pe scurt a călătoriei mele din Africa de Sud.

Copacul Baobab și peșterile Sudwala pălesc în fața muntelui Table

Nu o să incep cu cele mai vechi peșteri Sudwala despre care probabil ați auzit și nici cu copacul Baobab în vârstă de 6000 de ani deși  s-ar deschide cu ușurință către cuvintele mele. De fapt cred că e mai bine să relatez câte puțin din toate pentru o imagine de ansamblu! Însă punctul principal  de atracție este dat de una dintre cele 7 minuni ale lumii, Muntele Table în jurul căreia gravitează alte peisaje minunate.

Exotismul în floare de cactus

Poziționarea Africii de Sud este în sine o minune a naturii, aflată între oceanul Atlantic la Vest și Oceanul Indian la Est. Datorită acestei poziționări verile sunt calde și secetoase iar iernile sunt calde și umede. Tentant, nu-i așa?  Cea mai frumoasă reflexie a climei se regaseste ca de obicei în faună și vegetație, multe specii fiind endemice aici.  N-ai să rostești niciodată Africa de Sud  fără să-ți imaginezi trecând prin fața ochilor leii, leoparzii, elfantii, rinocerii și bivolii. Și când picuri câte un strop de exotism în relatările tale despre Africa nu ai cum să scapi din vedere voluptatea unor specii de arbuști parcă mereu tineri și cea de cactuși Cape Fynbos.

Un oraș între Vârful diavolului (Devil's Peak) și Capul Leului (Lion's Head)

Orice privire asupra naturii în Africa de Sud  este epică, însă perpectiva pe care ti-o oferă Muntele Table este inefabilă. Din telecabina care urcă pe muntele din Cape Town, o serie de imagini se derulează ca într-un film în față ochilor.  De la stânga la dreapta, veți vedea Vârful Diavolului, orașul Cape Town și Capul Leului. Undeva la 50 km nord de Cape Town se află și Capul Bunei Speranțe, extremitatea Sudică a Africii de Sud. Se pare că aici nu suntem departe de speranța! :))

Muntele Table. O experiență inedită de la înălțime.

Muntele Table este ca o saga: biodiversitatea muntelui numără  2000 de specii de plante dintre care răsar aprox. 1400 de specii florale. Nu știam, dar am aflat cu ochii mei că pe Muntele Table găsești cea mai bogată regiune florală din lume. Ador speciile de cactus datorită condiției lor extraordinare la factorii externi. Dar particular, pe muntele Table  o să întâlnești cactusul Fynbos care are o floare special colorată.

Broasca fantomă și pinguinul Jackass

Mergând  la pas, cu puțin noroc, pe marginea fluviilor montane dai peste celebra ghost frog (broască fantomă). Pe mine m-a lăsat cu gura căscată... Are calitatea de a se confunda cu pietrișul și eventual de a se împietri în fața inamicului! Precizez că este endemică, chiar de-a locului.  Dar ca să mă întorc la înălțimile cu care telecabina m-a obișnuit, de acolo de sus, am văzut și plaja cu pinguini Boulders cu multe siluete specifice. Aici aveți șansa să-l întâlniți pe pinguinul african Jackass.

De la înălțimea muntelui, în Cape Town

Revenind la înălțimi, sunt multe activități euforice care se organizează pe munte de la alpinism la ciclismul  de pe traseul Block. Însă atenția mea se înclină tot către plante și animale, dar acum și spre oraș. Tocmai de aceea propun să ne întoarcem puțin și către oraș, pentru o perspectivă plonjantă a muntelui. Un fundal cu adevărat dramatic și romantic cu o aventură numai din priviri. Table Mountain văzut din Cape Town capitala legislativă a țării…, epic!

Nu a scăpat nici Cape Town de avântul coloniilor europene din 1820, așa că a fost atracție principală a  britanicilor. Aurul și diamntele Africii de Sud au fost sursa unor războaie memorabile în istoria lumii. Razbouiul bruzilor vă spune ceva?

Cred ca e bine să mă opresc aici, ca să nu mă abat de la  subiectul principal: Falnicul munte Table.

Și acum noroc pe limba zulusă!

Sunt multe de văzut mai ales de pe terasa amenajată din Vârful Muntelui Table. O meditație a peisajului cu savoarea unui vin local, este tot ce îți dorești de la viață în acel moment.  Pe curând  și pe limba zulusă, noroc! (sikufisela inhlanhla! :)

 

 


0 Comments
Previous Post
Experiențe picante piri-piri și degustări Porto
Next Post
Insula Bali, scurta introducere