Travel Update COVID-19/ 17.03.2020

Travel Update COVID-19/ 17.03.2020

Virusul COVID-19 a apărut in China în noiembrie 2019 și s-a extins rapid în întreaga lume. Deși părea inițial o epidemie care amenința Asia, a ajuns să se transforme într-o pandemie, conform declarației Organizației Mondiale a Sănătății, de miercuri 11 martie 2020.  

În ultimele 3 săptămâni Europa a fost afectată puternic de acest virus care s-a extins într-un mod fără precedent, pe întreg globul. Turismul este acum printre cele mai afectate sectoare. Oamenii au anulat calatoriile pentru a sta acasă, departe de pericolul acestui virus, în vreme ce guvernele tuturor statelor continuă să ia decizii radicale pentru a opri sau măcar pentru a încetini răspândirea epidemiei.

Explore Travel a anulat toate deplasările și evenimentele planificate în această perioadă, până la 15 aprilie 2020. Suntem conștienți de pericolele implicate, nu este momentul să ne deplasăm în alte locuri. Recomandăm anularea oricărei deplasări și lucrul de acasă (pentru cine poate să facă acest lucru) și respectarea tuturor sfaturilor date de autorități, pentru a limita riscul răspândirii acestui virus.  

Mai jos este un o listă cu politica de rambursare sau schimbare a celor mai importante companii aeriene care opereaza în România.

 

Politica companiilor aeriene

 • Austrian Airlines: compania austriacă a anunțat că în urma restricțiilor de călătorie emise de multe state, a decis anularea tuturor zborurilor începând cu 18 martie până la 28 martie 2020 și rambursarea integrală pentru aceste zboruri. Totodată orice pasager care are bilet emise cu data de călătorie până pe 30 aprilie 2020 poate să solicite schimbarea datei sau a destinației până la data de 01 iunie 2020. Detalii aici
 • Air France: orice bilet emis până la data de 31 martie și programat între 03.03 – 31.05.2020 se poate amâna fără costuri suplimentare sau se poate anula fără penalizări. Dacă biletul emis era nerambursabil atunci veți putea solicita anularea și veți primi un Travel Voucher cu valoarea achitată și valabil un an pe zborurile Air France, KLM si Delta Airlines. Detalii suplimentare aici
 • Blue Air: daca zborul a fost anulat, pasagerii pot opta pentru modificarea gratuită a datei /rutei sau rambursarea sumei achitate sub forma de voucher, ce poate să fie folosit la achizitonarea altui bilet. Sunt destinații precum Italia și Danemarca unde toate cursele sunt anulate pentru urmatoarele săptămâni. Detalii suplimentare aici
 • British Airways: dacă aveți bilet emis cu date de călătorie între 14 martie si 31 mai 2020, puteți să solicitati schimbarea datei sau anularea biletului și emiterea unui voucher valabil 12 luni de la data emiterii, în valoarea sumei achitate pe bilet. Mai multe detalii aici
 • Qatar Airways: pentru zborurile anulate se poate solicita rambursarea integrală a biletelor, iar pentru orice bilet emis cu data de călătorie până la 30 iunie, pasagerii pot solicita schimbarea călătoriei sau schimbarea cu un voucher de călătorie, singura condiție fiind ca solicitarea să fie făcută cu cel puțin 3 zile înainte de data plecării. Mai multe detalii aici
 • KLM: orice bilet emis și programat între 03.03 – 31.05.2020 se poate amâna fără costuri suplimentare sau se poate anula fără penalizări sub forma unui Travel Voucher cu valoarea achitată și valabil un an pe zborurile Air France, KLM și Delta Airlines. Detalii suplimentare aici
 • Lufthansa: orice bilet emis și programat între 05.03 -30.04 se poate schimba fără costuri suplimentare până la sfârșitul anului 2020. Dacă nu știți încă perioada nouă de călătorie puteți face schimbarea până la data de 01 iunie 2020. Mai multe detalii aici
 • Ryan Air: în urma restricțiilor de acces în multe state europene, compania low-cost va scădea cu până la 80% numărul său de zboruri. Pentru zborurile anulate, fiecare pasager va primi mesaj cu opțiunile de rambursare sau schimbare a datei de călătorie. Pentru zborurile din luna aprilie 202 există posibilitatea de a schimba data de călătorie fără să fie achitată taxa de schimbare. Detalii suplimentare aici
 • Tarom: Compania TAROM acordă posibilitatea de a reprograma călătoriile pentru date viitoare sau către alte destinații operate TAROM, fără a încasa taxa de modificare. Această facilitate comercială este valabilă pentru bilete cu cel puțin o dată de călătorie programată până la 31 mai 2020 – inclusiv, iar pasagerii au posibilitatea de a alege noua dată și/ sau destinație, oricând în 12 luni de la data de emitere a biletului. Detalii suplimentare aici
 • Turkish Airlines: pentru moment nu există o politică de schimbare a biletelor sau a destinațiilor decât rambursarea completă a biletelor pentru cursele anulate sau pentru biletele către destinații cu restricții de intrare în tară. Mai multe detalii aici
 • Wizz Air: numeroase țări din Europa și-au închis granițele pentru turiști, și, în consecință, multe zboruri Wizz Air au fost anulate. Dacă ați avut bilete Wizz Air cumpărate către Italia, Polonia, Israel, Rusia, Ucraina, Cipru și zborul a fost anulat atunci veți primi în cont 120% din valoarea biletului și posibilitatea de a cumpăra alte bilete în urmatoarele 24 de luni. Pentru alte destinații numărul zborurilor a fost redus și este important sa verificati statusului zborului pe site-ul wizzair.com. Mai multe detalii la acest link

 

Restricții de călătorie în țări europene.

Pandemia de Coronavirus a obligat mai multe țări din Europa să ia măsuri drastice de restricții de călătorie și închidere a granițelor.

 

CEHIA

Începând de luni, 16 martie 20202 Cehia şi-a închis graniţele.

Singurele excepţii sunt cetățenii cehi sau cei cu permis de rezidenţă care se întorc în ţară.

 

BULGARIA

Bulgaria a declarat stare de urgență până la 13 aprilie 2020. 

Starea de urgență prevede interzicerea călătoriilor spre și dinspre țările cu nivel mare de răspândire a coronavirusului.

Bulgaria interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din 15 ţări marcate puternic de epidemia de coronavirus, între care Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia, începând cu data de 18 martie.

Bulgaria va interzice zborurile dinspre Italia și Spania, începând cu data de 17 martie, de la miezul nopţii.

 

CIPRU

A anunțat interdicție totală pentru călătorii.

Guvernul Ciprului interzice intrarea oricărui călător, indiferent de cetățenie, cu excepția cetățenilor ciprioți, cu reședința pe insulă.

 

FRANȚA

Franța a anunțat luni seară, 16.03.2020, că își va închide complet granițele.

 

GERMANIA

Germania a decis să închidă, de luni, 16 martie 2020 graniţele cu Franţa, Austria şi Elveţia.

 

GRECIA

Din 29 februarie 2020 Republica Elenă a închis frontiera terestră dintre Grecia și Turcia.

Zborurile din şi spre Italia sunt susupendate iar pe 14 martie 2020, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ordonat autorităţilor să închidă toate plajele şi staţiunile de schi.

 

ITALIA

Italia și-a închis complet granițele, întreaga țară a intrat în carantină. Toate adunările publice sunt interzise în țară.

 

POLONIA

Polonia a decis să-și închidă frontierele călătorilor străini.

Cetățenii polonezi care se întorc în țară vor rămâne două săptămâni în carantină.

 

SPANIA

Sâmbătă, 14 martie, Spania a declarat stare de urgență pentru 2 săptămâni. Pe modelul Italiei, Spania a impus închiderea activităților publice iar spaniolii sunt obligați să stea în auto-izolare.

Spania şi-a închis frontierele terestre luni la miezul nopţii, 16.03.2020 şi va institui controale în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului.

Intrarea pe cale terestră în Spania, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră".

 

SERBIA

Autoritățile din Serbia au decis să închidă complet granițele pentru cetățenii străini care vin din România și celelalte țări afectate de coronavirus.

 

UNGARIA

Ungaria a decretat stare de pericol.

Prim-ministrul a anunţat, luni, 16.03.2020 că a luat decizia închiderii graniţelor pentru toţi cetăţenii străini. Măsurile vin ca o încercare de a evita o răspândire a noului coronavirus.

 

ATENȚIONĂRI MAE pentru România:

 • 12.03.2020. Atenționare de călătorie MAE - în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 -  Spania, Germania, Franța

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei, Republica Franceză și Republica Federală Germania, ca, în contextul evoluțiilor epidemiei cu COVID-19 la nivel european, să ia în considerare scurtarea șederii și revenirea de urgență în România.

 

 • 15.03.2020. Măsuri care se aplică din 15 martie 2020, orele 21.00, România

Instituirea izolării la domiciliu (în locația declarată la intrarea în țară), pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri. 

 

 • 15.03.2020. MAE le recomandă turiștilor români din străinătate să-și scurteze șederea și să revină rapid în țară

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care se află ca turiști în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp. De asemenea, pe cei care au programate călătorii în străinătate îi sfătuiește să se gândească de două ori înainte să plece și să se informeze.

 

Măsuri - Emmanuel Macron a anunțat luni seara, 16.03.2020, că Uniunea Europeană își va închide de marți la prânz granițele externe timp de 30 de zile. Toate călătoriile între țări ne-europene și UE vor fi suspendate timp de 30 de zile.

 

 

Restricții de călătorie în restul lumii.

Deoarece Europa este considerată acum focarul principal al virusului, multe țări au introdus restricții de călătorie pentru cetățenii europeni în perioada următoare.

 

SUA

Cetățenii statelor din spațiul Schengen + Marea Britanie și Irlanda au interzis accesul in SUA pentru urmatoarele 30 de zile incepand cu 12 martie 2020. România nu este inclusă în aceste state însă cele mai multe zboruri din Europa spre America sunt anulate.

 

CANADA

Prim-ministrul Trudeau a anunțat pe 16 martie că permite intrarea în țară doar a cetățenilor canadieni sau a rezidenților permanenți.

 

AUSTRALIA

Autoritățile solicită tuturor persoanelor care intră în țară să se autoizoleze pentru 14 zile.

 

ASIA

Numeroase țări din Asia care erau printre cele mai populare destinații de vacanță din lume și-au închis granițele pentru urmatoarea perioada.

 

CAMBODGIA 

Începand cu 17 martie cetățenii străini care sosesc din Italia, Germania, Spania si Franta nu sunt acceptați in țară. Alte naționalitati sunt acceptate insa vor intra in carantina.

 

INDIA

Au fost suspendate vizele turistice emise pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de a extinde această perioadă.

 

MALAEZIA

Este interzis accesul turiștilor în perioada 18 – 31 martie 2020.

 

THAILANDA 

Visa on arrival pe aeroport a fost suspendată pentru numeroase naționalități, inclusiv România.

 

VIETNAM 

Accesul în Vietnam pentru țările din zona Schengen și UK este interzis. Viza online și visa on arrival sunt anulate.

 

AMERICA DE SUD 

În urmă cu 2 săptămâni nu existau cazuri de coronavirus însă acum toate statele sunt afectate. O mare parte dintre statele din America de Sud au închis granițele pentru turiștii străini până la sfarsiltul lunii martie sau pentru 30 de zile. Printre aceste state sunt Peru, Argentina, Chile, Ecuador, Bolivia.

 

EGIPT

Începand cu 19 martie 2020 se anulează toate zborurile spre Egipt, pentru 2 săptămâni.

 

IORDANIA

Începand cu 17 martie toate activitățile turistice sunt anulate pentru o perioadă nedeterminată.

 

ISRAEL

Toate persoanele care sosesc în Israel vor fi plasate în carantină timp de două săptămâni, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. În țară au fost luate multe măsuri de suspendare a activităților publice.

 

MAROC

Toate zborurile sunt anulate iar accesul străinilor nu este permis, pentru o perioadă nedeterminată.

 

 

Vă rugăm să verificați și pe site-urile autorităților și a companiilor aeriene,  informațiile se actualizează de la un moment la altul.

 

 

 

 

 


0 Comments
Previous Post
Bhutan, ultimul mare regat din Himalaya (galerie foto)