Experiențe picante piri-piri și degustări Porto

De pe vremea conquistador-ilor

Încă din timpul marilor descoperiri georgrafice, spaniolii și portughezi au rămas o promisiune pentru Europa  și  Lumea Nouă. Nu ai cum să rostești cuvântul portughez și să nu-l asociezi măreției: de la Cristofor Columb și conquistador până la deliciile gastronomice care se desprind în primul rând de pe ruta celebră care ducea către bogățiile Indiei: cea a condimentelor.

 

De pe Coasta Oceanului Atlantic, în platourile cu specialități marine

Fiind poziționați pe Coasta Oceanului Atlantic, portughezii au dezvoltat arta specialităților marine. Cea mai rafinată este mâncarea cu amestecuri din peste și fructe de mare, care poartă denumirea de bachlacau; însă, cea mai populară din lume este tocana cu fructe de mare “calderaida”.

 

 

Picanterii cu piri-piri și delicii cu carne

Mergând pe urmele lui Vasco da Gama, portughezii  au monoplizat piața de mirodonii și condimente din Europa. Ardeiul iute “piri-piri” personalizarează  bucătăria picantă a  portughezilor iar asocierea lui cu vinul Porto este o adevărată ieșire din decorul cotidian. Tot în rândul delicateselor care se topesc în gură  este și așa-zisa alcatra cu felii de diferite cărnuri  costisitoare. Și pentru că am adus vorba despre cărnuri, cârnații trationali chorizo  sunt plini de toată tradiția zonelor rurale. Deși sunt de origine iberică au devenit  atât de populari, că parcă nu mai au aceeași apartenență și devin tradiționali pentru multe gastronomii europene, inclusiv pentru noi. Dar revenind de unde am plecat, adica de la primii germeni  ai gastronomiei, nu se cade să trecem peste cel mai scump condiment din lume: șofranul, care a fost adus în Europa de colonialiștii mauri prin Spania. Trebuie să știi că preparatele culinare de excepție ale portughezilor  sunt și pe bază de șorfran. De asemenea, cele din din orez, broccoli, ceapă verde și porumb sunt la ordinea zilei și nu lipsesc de la masa prânzului.

 

Degustări Porto în regiunea Duroro

Să nu uit totuși de vin, unde la acest capitol portughezii sunt în topurile europene în cultivarea viței de vie. Încă din  perioada antică sunt mari exportatori și sunt adulați pentru vinul Porto produs în regiunea viticolă Duroro.  Adaosul de Brandy la vinul Porto  îl aduce în zona de extaz al papilelor gustative. Din nordul țării unde este și regiunea Duoro mergând către sud sunt numeroase regiuni pline cu viță de vie, deci cu vin pentru toată lumea Vinhos Verdeș, Dao, Bairrada, Ribatejo, Alentejo, Colares, Bucelas, Setubal, Algarve și Madeira.

 

 

Pe pantele abrupte ale fluviului omonim care străbate nordul țării, regiunea viticolă Duroro este prima  din lume recunoscută astfel fiind menționată  în cronici care datează din 1756. Dacă vă doriți o experiență inedită, trebuie să degustați vinul Porto chiar acolo unde se produce. Apoi a doua zi să savurați  cafeaua lor tradițională pe nume Bica.

Vacanță plăcută!

 

 


0 Comments
Previous Post
Frumusețe atipică și vestimentație în Myanmar
Next Post
O minune la capătul lumii