Frumusețe atipică și vestimentație în Myanmar

Un călător adevărat trebuie să se contopească  cu diversitatea și, pentru moment, este necesar să se desprindă din  rădăcinile tradiției de acasă pentru a învața și a cunoaște.

 

Despre feminitate și frumusețe în Myanmar

 

Știm deja că frumusețea este subiectivă și în diversitatea lumii este greu să o definim, dar de la un obicei la altul și de la o etnie la alta, canoanele ei se schimbă. Fiecare cultură are frumusețea ei fără definiție, datoriă trăsăturilor proprii. Spre exemplu, caracteristicile frumuseții europene diferă foarte mult de cele asiatice. Ceea ce înțelegem  prin frumos la noi acasă, în interiorul altor popoare îndepărtate ni s-ar părea o bizarerie. De aceea, un călător adevărat trebuie să se contopească cu diversitatea și pentru moment este necesar să se desprindă din rădăcinile tradiției de acasă pentru a învața și a cunoaște. Așa că eu am uitat de tot cu ce am plecat de acasă :) și am găsit chipul femeilor  din Myanmar plin de expresivitate. Puternic influențate de cultura chineză  cu care se învecinează la nord, multe dintre ele se fardează cu o substanță albă din scoarță de copac pe nume Tanaka. Cu această caracteristică mulți dintre noi suntem familiari, dar mai puțin familiari suntem cu inelele care cântăresc zeci de kilograme din jurul gâtului lor.

Inelele din metal, accesorii cu tradiție îndelungată

Gâtul lung  este simbolul  frumuseții supreme la femeile din Myanmar,  în fața căreia nu poți să stai decât să privești. Nu se cunoaște exact sursa  acestui obicei tradițional dar se rostesc multe legende în jurul lui.

 

Una dintre legendele care  mi-a atras atenția dezvăluie  că femeile au început să le poarte pentru a părea mai puțin atractive pentru străinii din alte triburi care le-ar fi putut lua drept scalve.  Înainte să trec mai departe trebuie să menționez că deși femeile obișnuiesc să poarte accesorii realizate din metal, Myanmar este una dintre cele mai bogate surse de  pietre semiprețioase: perle, rubine, safire.

Atât accesorile cât și vestimentația sunt excentrice în egală măsură, nu atât pentru  felul cum arată, ci pentru semnificația cu care sunt înzestrate fiecare în parte.

Fibra de lotus - Haina spirituală a burmanezilor

În Myanmar sun celebre atelierele cu țesături din fibră de lotus, lotusul fiind considerată o plantă celestă datorită  proprietăților ei calmante și curante ale minții. În Myanmar, a îmbrăca o haină din fibră de lotus este asemenea unui ritual de purificare.  Prima extragere a fibrelor din  tulpină de lotus datează din 1910, iar mai târziu, în anii ’90,  a fost sursă principală de inspirație a designerilor japonezi. Însă, din cauza cererii scăzute  pe piață, a devenit o sursă prețioasă pentru lucrul manual. Cel mai probabil călugării budiști din Myanmar au mantiile din fibră de lotus datorită  atributelor divine cu care este asociată. În rest,  vestimentația bărbaților pe alocuri nu se deosebește de cea a unei femei atinsă de versatilitatea modei. Aproape toți poartă fuste lungi cu picățele numite longyin și în picioare, șlapi pentru accesul mai facil  în templele budiste, unde se intră în picioarele goale.

Revin din centrul spiritual Bagan

Sunt multe de zis și ca de obicei abia că mă încadrez într-o foaie de jurnal pe o singură temă dar revin cu detalii  despre templele  din Myanmar, pentru că nu este de ocolit centrul spiritual din Bagan cu cele 2000 de temple budiste.

 


0 Comments
Previous Post
Tentații viticole în Bordeaux
Next Post
Experiențe picante piri-piri și degustări Porto