Curcubeu pe cerul gurii

Să ne testăm clișeele cu un scurt exercițiu de imaginație :) . Când zici ”bucătărie vietnameză” îți vin în minte nenumărate imagini cu noodles de făcut instant, ambalate la pungă sau diverse glume din serialele americane pe tema restaurantelor de profil? Dacă răspunsul este da, atunci testul nostru este cea mai bună dovadă că trebuie să renunți la clișee.

Te invit într-o călătorie virtuală a bucătăriei care a dat unul dintre cele mai sofisticate stiluri culinare vegetariene din lume. Este modalitatea mea de a-ți face poftă de o vacanță pe meleaguri asiatice!

De ce bucătăria vietnameză nu este cum te aștepți?

Atunci când te-a plasat geografia între Mongolia și China, regiunile care au introdus ingrediente, ustensile și tehnici alimentare noi încă din secolul al X-lea, nu ai cum să nu te lași influențat. Așa se face că în zona de nord a Vietnamului vei simți din plin influența tradițiilor chinezești, specifice unui climat mai răcoros, iar în cea sudică influențele thailandeze adaptate la clima vietnameză. Când vei călători de la nord la sud, papilele tale gustative vor simți din plin diferența.

Nu știm dacă ești pregătit să consumi supă la micul dejun, însă pentru cine își dorește să exploreze cu adevărat cultura vietnameză este obligatoriu să încerce ”pho bo” la micul dejun. Renumita supă de vită cu tăiței vine într-un bol, unde fiecare își adaugă, după bunul plac, tăițeii și legumele favorite, astfel că niciun bol nu este similar cu altul. Tot dimineața este momentul cheie pentru prepararea unei cantități suficiente de ceai care să ajungă pentru întreaga zi, inclusiv pentru musafirii călători care vor să calce pragul vietnamezilor.

Vietnamezii pun semnul egal între soare și orez. Dacă te gândești că 8 din 10 locuitori își câștigă traiul din cultivarea acestei cereale devine lesne de înțeles de ce. Mai mult decât atât, pentru multe temple vietnameze orezul este un bun de-a dreptul venerat, parte integrantă din majoritatea ceremoniilor lor. Un fel de nihil sine orez :) .

Curcubeul pe cerul gurii se obține cu știință și filozofie

Binecunoscutele picant, acru, amar, sărat și dulce au valențe anatomice foarte clar corelate. Tradiția culinară la vietnamezi susține că aceste gusturi corespund unor părți din organismul uman, asupra cărora exercită influență. Picantul influențează vezica biliară, gustul acru, intestinul subțire, cel amar, intestinul gros și dulcele, vezica urinară. Nu e de mirare de ce echilibrul gustativ are o importanță sporită la vietnamezi. Fiecare preparat culinar este un sistem în sine, prin care cele cinci ingrediente de bază trebuie să ofere nutrienții necesari organismului: apă, produsele sub formă de pudră (condimente), proteine, minerale și grăsimi.

Iar când vine vorba de estetică gastronomică, vietnamezul e mai francez decât frații săi care l-au colonizat. Ea se contruiește în funcție de cinci culori care au rolul să te convingă și vizual, nu doar prin miros: alb, verde, galben, roșu și negru.

Sperăm că ți-am șters cu buretele semnul egal pus în atâtea situații cotidiene între ”noodles” și bucătăria vietnameză. Pentru că așa cum ei au călătorit de-a lungul timpului și au suferit multiple transformări în funcție de cultura încare au ajuns, așa și tu când vei fi revenit acasă vei încerca să recompui în bucătăria ta ceea ce te-a impresionat cel mai mult. Dar, cu siguranță, nu vei servi ”pho bo” la micul dejun.

 

0 Comments
Previous Post
Vietnam, pasărea Pheonix a lumii asiatice
Next Post
Laos si Cambodgia. Ritualuri străvechi și ceremonii de regăsire spirituală