Golful Ha Long, cu dragonii în patrimoniul UNESCO

Călătorind în Vietnam bifezi și una dintre cele șapte minuni ale lumii. Explicațiile mitologice conviețuiesc cu cele științifice și sporesc faima golfului Ha Long. Nu e de mirare că începând cu anul 1990, o parte din el a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Cu binoclu la îndemână și echipați cu vesta de salvare te încurajez să nu ratezi nicio poveste cu dragoni din provincia Quang Ninh.

 

Simbolul dragonului și lupta pentru supraviețuire

 

Poporul vietnamez a asociat încă din cele mai vechi timpuri golful Ha Long cu originea dragonului. Supranumit și golful Dragonului Descendent, îl găsim înconjurat de 2,000 de insulițe, întinse pe 1,553 de km pătrați. Când Vietnamul începea să se dezvolte ca stat fel de fel de dușmani și-au făcut apariția. Astfel că, zeii au trimis în apărarea lor o familie de dragoni. Nu știm dacă erau conduși sau nu de o khaleesi așa cum am fost obișnuiți în seria Game of Thrones, dar tot legendele vietnameze spun că familia de dragoni a început să scuipe jad și nestemate care s-au transformat în insulele ce împânzesc astăzi golful. După ce și-au scuturat cozile cu putere s-au ivit văi și înălțimi care au creat golful ca o zonă de protecție împotriva oricărei intenție de invazie.

 

Dragonii au stat cât să alunge toți nedoriții pentru ca apoi să se împământenească în meleagurile vietnameze și să le apere și astăzi, din umbră. În locul vostru, nu m-aș încumeta să supăr vreun localnic ;) .

 

Mai multă geologie și mai puțină mitologie

O poveste, mai puțin poveste vine din zona geologică a formării golfului. Probabil, persoanele mai puțin fascinate de dragoni au ajuns la concluzia că golful s-a format în urma acumulării masive de calcar marin ce ajungea la peste 1,000 de metri grosime acum câteva sute de milioane de ani. Cum este lesne de înțeles, în tot acest timp, atât factorii geologici, cât și cei climatici au făcut ca aspectul golfului să se modifice semnificativ. La evoluția peisajului au contribuit și mișcările tectonice lente, mareele și procesele de eroziune.

Un vechi proverb vietnamez spune că ”Life is short and the world is wide”, așa că de ce să nu vizitezi golful Ha Long și să decizi tu care variantă a povești se potrivește cel mai bine cu experiența pe care o vei trăi.

 

 

0 Comments
Previous Post
Laos si Cambodgia. Ritualuri străvechi și ceremonii de regăsire spirituală
Next Post
Tentații viticole în Bordeaux