Haideti cu Imperator in Irak, leaganul civilizatiei!

Durata circuit
Categorie: Discover
Grad de dificultate: Moderat

Discover Irak!


Dupa decenii in care Irakul a reprezentat o destinatie in care turismul a fost aproape inexistent, a venit momentul in care acesta isi deschide portile catre calatorii din toata lumea. Iubitorii de istorie, aventura si calatorie cu sigurata asteptau nerabatori ocazia de a vizita leaganul civilizatiei moderne si inima Mesopotamiei Antice.
In cele mai vechi timpuri, pamanturile care constituie acum Irak erau cunoscute sub numele de Mesopotamia ( “ Terenul dintre rauri ” ), o regiune ale carei campii aluviale extinse au dat nastere unora dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii, inclusiv imperiile akkadiene, asiriene, babiloniene si sumeriene.. Aceasta regiune bogata, care cuprinde o mare parte din ceea ce se numeste semiluna fertila, devenind ulterior o parte valoroasa a politicilor imperiale, inclusiv in timpul dinastiilor persane, grecesti si romane, iar dupa secolul al VII-lea a devenit o parte centrala si integranta a lumii islamice. Capitala Irakului, Bagdad, a devenit capitala Califatului Abbasid in secolul al VIII-lea, fiind parte a Imperiului Otoman pana in 1918 cand intra sub stapanire Britanica iar in 1932 isi dobamdeste independenta. Razboaiele din jurul statului dar si razboiul civil au adus Irakul in pragul in care turismul a fost inaccesibil timp pana in ultimii ani.
Reiunea dintre fluviile Tigru si Eufrat era numita si leganul civilizatiei, locul unde au luat nastere scrisul, legile si roata, este mult mai mult decat simple situri arheologice. Veacuri de civilizatii, istorie si traditie care se imbina cu strazile pline de viata ale Bagdadului, cu bucataria locala surprinzator de elaborata si cu ospitalitatea oamenilor de aici.
Incepe aventura si descopera cultura inedita a Irakului!
Nota: Femeile trebui sa cumpere chador pentru a putea intra in moscheile Shiite pe care le vom vizita pe parcursul programului.

Experiențe incluse în ofertă

 • Descopera orasul arheologic Samarra
 • Exploreaza ruinele Babilonului
 • Vizitati mormantul profetului biblic Ezechiel
 • Bucura-te de experienta unica a orasului Uruk unde s-au realizat cele mai vechi scrieri
 • Exploreaza complexul de temple ridicate in orasul Ur in onoarea lunii

Itinerariu

Afla ce cuprinde acest circuit.

Plecare din Bucuresti cu compania aeriana Pegasus Airlines la ora 11:35 si aterizare in Istanbul la ora 14:05. Transfer in Piata Sultan Ahmet din Istanbul. Ne intoarcem in aeroport pentru zborul catre Bagdad de la ora 22:40.

Ajungem in Bagdad la ora 01:40. Ne luam rapid viza de intrare, bagajele, si vom avea transfer la hotelul din centrul orasului.
Pe cat de veche pe atat de fascinanta si incantatoare este istoria orasului Bagdad. Fondat in secolul al VIII-lea de catre califul al-Mansur, cu rol de capitala a Califatului Abbasid, acesta si-a dorit sa construiasca un oras perfect. Orasul initial a fost proiectat sub forma unui cerc cu diametrul de doi kilometri, ca un omagiu adus invataturilor lui Euclid despre geometrie. Din nefericire, nimic din splendidul oras nu s-a pastrat pana in zilele noastre.
Numele capitalei irakiene, Bagdad, in persana inseamna “darul lui Dumnezeu” si este principalul oras din celebrul ciclu de basme arabe „O mie si una de nopti”. Este de asemenea simbolul epocii de aur a civilizatiei islamice, iar in timpul dinastiei abbaside a reprezenta cel mai mare centru mestesugaresc, comercial si cultural al Orientului Mijlociu fiind pana in astazi una dintre cele mai importante institutii culturale din istoria civilizatiilor.
Dupa cateva ore de odihna facem vom vedea Muzeul National din Irak. In multe feluri, istoria Irakului este istoria intregii umanitati. Colectia uriasa a Muzeului Irakului spune povestea epica a civilizatiei umane, de la cele mai vechi asezari pana la ascensiunea si caderea unor imperii vaste. Aceste artefacte, unele dintre ele cu o vechime de peste 10.000 de ani, arata dezvoltarea tuturor, de la vanatoare si instrumente de scriere pana la matematica, arta, drept, religie, industrie, si în cele din urmă, cele mai bune si mai grave impulsuri ale omenirii. Colecțiile sale sunt considerate printre cele mai importante din lume.
Dupa trecerea in revista a aceastor lectii de istorie, vom porni catre orasul arheologic Samarra, care a fost capitala Califatului Abbasid in perioada medievala. Marea Moschee din Samarra, care dateaza din secolul al IX-lea, a fost candva cea mai mare din lume. Faimoasa pentru minaretul sau unic in spirala, moscheea este acum unul dintre simbolurile Irakului. Desi este destul de aproape de Bagdad, exista cateva puncte de control pe parcurs, ceea ce va face drumul sa para mai lung. Fiind singura capitala islamica ramasa care isi pastreaza planul original, arhitectura si relicvele artistice, a fost numita in 2007 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cazare: Noor Land Baghdad 4* in Bagdad
Nivel cazare: superior
Mese: mic dejun
Experiente: Descopera orasul arheologic Samarra

Ziua a 3-a promite o calatorie captivanta prin istorie si spiritualitate. Vom merge la Monumentul Al-Shaheed din Bagdad, cunoscut și sub numele de Memorialul Martirilor. A fost constuit in timpul lui Saddam Hussein, ca un memoriu dedicat soldatilor irakieni care au murit în razboiul Iran-Irak. Monumentul este format dintr-o platformă circulară cu diametrul de 190 de metri, în centrul unui lac artificial. Pe platformă se află o cupolă turcoaz de 40 de metri înălțime impartita in doua, care seamănă cu cupolele din epoca abasidă. Cele două jumătăți ale cupolei despărțite sunt completate, cu o flacără eternă la mijloc.
Continuam cu vizita unui alt oras antic, Ctesiphon, situat de aceasta data pe partea estica a fluviului Tigru si care a reprezentat unul dintre cele mai importante orase din Mesopotamia, fiind de-a lungul timpului capitala a doua mari imperii: Imp. Part si Sasanid.
Pregatiti-va sa fiti inspirati si imbogatiti de cultura unica din Irak in timp ce va adanciti in minunile antice ale Babilonului. Babilonul era numele capitalei Babiloniei, iar numele de azi vine din timpul akkadienilor insemnand "Poarta zeilor". Ruinele Babilonului se afla langa orasul modern Hilla, pe malul estic al raului Eufrat si au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO din 2019. Desi a ramas foarte putin din ruinele sale reale, este inca impresionant sa parcurgem aceleasi strazi pe care le-au facut candva conducatorii unuia dintre cele mai proeminente imperii antice si unde a murit Alexandru cel Mare. Tablourile Babilonului contin lista portilor orasului, care au avut porecle evocatoare, cum ar fi poarta Urash, "Inamicul este abominabil", poarta Ishtar "Ishtar ii rastoarna pe Assailant" si poarta Adad "O Adad, Garda Viata trupelor ". Herodot spune ca in Babilon erau 100 de porti: arheologii au gasit doar opt in orasul cel mai apropiat, iar Poarta Ishta a fost cea mai impresionanta dintre acestea. Poarta reala se afla in Muzeul Pergamon din Berlin, in Babilon fiind Ishta Gate recostruita, si pentru a ajunge la aceasta vom merge aproximativ 200 m printre doua ziduri inalte din placi albastre vibrante, decorate cu basoreliefuri de 120 de lei viu colorati reprezentand protectorii portii.
Alaturi de poarta Ishta este Turnul Babel despre care se spune ca ar fi incercarea omului de a ajunge la cer, iar confrom pildelor biblice, Dumnezeu i-a impiedicat pe oamenii ambitiosi sa construiasca un zgarie-nori gigantic pana la cer, facandu-i pe acestia sa vorbeasca propriile limbi si astfel constructorii nu se mai intelegeau, iar munca lor era sortita esecului.
Se estimeaza ca dictatorul irakian Saddam Hussein a construit 8o – 100 de palate in timpul domniei sale de 24 de ani iar noi vom vizita unul dintre ele - Palatul Saddam Hussein de la Babilon. Este poate cel mai controversat dintre toate, fiind construit in 1986 la doar cativa pasi de inima istorica a Babilonului.
La finalul zilei ajungem in Najaf unde vom cazati pentru urmatoarele doua nopti.

Cazare: Royal Eagle 4* in Najaf
Nivel cazare: superior
Mese: mic dejun
Experiente: Exploreaza ruinele Babilonului

De dimineata dupa micul dejun pornim spre Karbala, oras sfant pentru musulmanii siiti. Este locul uneia dintre cele mai mari adunari religioase din lume. In fiecare an, sute de mii de musulmani siiti vin aici pentru a marca ziua sfanta a Ashura si pentru a comemora batalia in care Imamul Hussein ibn Al, liderul siit si nepot al profetului Muhammad, a fost masacrat impreuna cu grupul sau in 680 d.Hr. din ordinul califul Omeyad Yazid I.
O oprire in drumul nostru va fi in orasul Al Kifl unde se afla locatia Moscheii Al-Nukhailah, care contine mormantul lui Dhul-Kifl despre care se crede ca este profetul biblic Ezechiel. Pana la sfarsitul anilor 1940 orasul a fost un loc important de pelerinaj pentru comunitatea de evrei irakieni. Ceea ce face acest loc special este istoria si importanta sa comuna atat pentru devotii musulmani, cat si pentru evrei. Site-ul este, in esenta, un altar evreiesc inchis intr-o moschee islamica. Atat inscriptiile ebraice, cat si cele arabe sunt vizibile pe peretii mormantului si servesc ca o amintire a radacinilor avraamice comune evreiesti, chistiene si musulmane
Ziua continua cu vizita orasului Najaf, cunoscut pentru importanta sa spirituala pentru musulmanii shiiti. Explorati veneratul Altar Imam Ali - varul si ginerele profetului Mohammad si al patrulea calif ( 656-661 ), un loc de pelerinaj si reverenta profunda. Experimenteaza atmosfera pasnica si conecteaza-te cu spiritualitatea din jurul acestui sit sacru.
Seara de indreptam catre hotelul din Najaf pentru odihna si relaxare.

Cazare: Royal Eagle 4* in Najaf
Nivel cazare: superior
Mese: mic dejun
Experiente: Vizitati mormantul profetului biblic Ezechiel

Astazi, ne indreptam spre Uruk. In mileniul al IV-lea i.e.n., sumerienii, a caror origine ramane obscura, au fost cei dintai care au construit asezari stabile in valea mesopotamiana, ridicand aici centre urbane precum Ur, Uruk si Lagas. Numeroasele sapaturi arheologice au descoperit detalii impresionante despre orasul Uruk, si s-a constatat ca aici isi au radacinile cele mai vechi scrieri realizate vreodata. In perioada anilor 3500 i.Hr s-a dezvoltat scrierea cuneiforma, un script silabic cu logo-ul inscris in tablete de lut unde oamenii foloseau trestii in forma de pana pentru a scrie in lutul umed. Tablitele de lut s-au pastrat pana in prezent, fiind mai rezistente decat banbusul sau papirusul, si se gasesc in muzeele din intreaga lume, oferinf informatii pretioase despre obiceiurile, credintele sau stilul de trai al oamenilor care traiau in acele vremuri.
Dupa aceasta incursiune in istoria vechilor scrieri, aventura merge mai departe catre orasul Kufa, unul dintre cele cinci orase irakiene care au o importanta deosebita pentru musulmanii siiti. Ali, ruda profetului Muhamad, a fost al patrulea calif și primul imam, dar si fondatorul șiismului care a transferat sediul guvernului de la Medina din Hijaz, la Kufa devenind astfel capitala Califatului. Întreaga lume musulmană, cu excepția Damascului, a privit spre Kufa pentru îndrumare iar noi avem ocazia sa vedem minunile acesteia, mai exact Marea Moschee și Dar al-Imara sau Palatul Guvernatorului.
Ultima destinatie din aceasta zi este Nassiriya, unde ne vom caza, dar nu inainte de a ne plimba prin pietele pline de viata ale orasului. Capitala guvernoratului Dhi Qar, Nassiriya este un oras bogat in istorie si mostenire. A fost fondat de tribul Muntafiq la sfarsitul secolului al XIXlea, in timpul erei otomane, si de- a lungul istoriei sale s-a bucurat de o populatie diversa din punct de vedere religios, formata din musulmani, mandeeni si evrei, astazi locuitorii sai fiind predominant siiti. Locatia sa i-a oferit ocazia de a se dezvolta ca un important nod pentru transport, devenind totodata si centrul unei zone de productie de curmale. In prezent, orasul a devenit cunoscut deoarece aici a avut loc cea mai importanta batalie din timpul invaziei SUA in Irak in 2003. Scufundati-va in cultura locala in timp ce descoperiti pietele sale vibrante si interactionati cu localnicii prietenosi.

Cazare: Hotel al Zitoon 3* in Nassiriya
Nivel cazare: standard
Mese: mic dejun
Experiente: Bucura-te de experienta unica a orasului Uruk unde s-au realizat cele mai vechi scrieri

Dupa micul dejun, plecam din Nassiriya catre orasul Ur, un oras-stat sumerian construit in 3800 i.C. Numele acestuia se traduce prin „cuptor de foc”, si este situat pe fluviul Eufrat. De asemenea, se crede ca este locul de nastere al lui Avraam. Vom vizita faimosul Ziggurat din Ur, un complex de temple din piatra construit in onoarea lunii, Dumnezeul Nanna, divinitatea venerata a orasului.
Ne intoarcem in Bagdad unde ne vom caza pentru ultimele zile in Irak. Dupa ce soarele apune ne bucuram de un tur de noapte pentru a vedea cladirile luminate ale Bagdadului.

Cazare: Noor Land Baghdad 4* in Bagdad
Nivel cazare: superior
Mese: mic dejun
Experiente: Exploreaza complexul de temple ridicate in orasul Ur in onoarea lunii

Ziua aceasta este dedicata in intregime Bagdadului. Vom vizita orasul intr-un tur ghidat si vom vizita Cafeneaua Al-Shabandar, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute cafenele din capitala, si Strada Al-Mutanabi. Daca sunteti pasionat de carti cu siguranta acesta este locul in care va doriti sa fiti. Strada este considerata cea mai cunoscuta strada din Irak, datorita istoriei si comunitatii sale antice. Este aglomerata de la primele ore ale diminetii pana seara tarziu, cu vizitatori, inclusiv poeti, scriitori, artisti si studenti, precum si turisti din intreaga lume.
Ne vom indrepta mai departe catre Arcul Victoriei, numit popular Mâinile victoriei sau Sabiile încrucișate. O pereche de arcade triumfale din centrul Bagdadului, unde fiecare arc este format dintr-o pereche de mâini întinse care țin săbiile încrucișate. Cele două arcade marchează cele două intrări în Piața Grand Festivities și terenul de paradă construit pentru a comemora războiul Iran – Irak, început și condus de președintele irakian Saddam Hussein, acestea fiind deschise publicului larg la data de 8 august 1989.
Continuam cu Palatul Abbasid, singura cladire din oras apartinand stilului arhitectural abbasid care a ramas peste veacuri, Al-Madrasa al-Mustansiriy, principala institutie de invatamant din oras care a luat nastere la inceputul secolului al XIII-lea, pana in ziua de azi aici fiind predate cursuri de matematica, medicina si astronomie, si cu o vedere din exterior a palatului Al-Faw (palatul de Apa), denumit astfel din cauza localizarii sale pe un lac artificial, creat in apropierea raului Tigru. De semenea nu putem rata una dintre cele mai cunoscute moscheei din Iraq, moscheea Kadhimiya (sec. XVI) dar si Biserica ortodoxa Armeneasca sau Biserica Meskenta.

Cazare: Noor Land Baghdad 4*
Nivel cazare: superior
Mese: mic dejun
Experiente: Vizitati singura cladire din oras apartinand stilului arhitectural abbasid - Palatul Abbasid

Dis de dimineata vom avea transfer la aeroport pentru imbarcare pe zborul companiei Pegasus Airlines din Bagdad spre Istanbul cu decolare la ora 03:30 si aterizare la ora 06:40. Scurta escala pana la ora 10:10 cand se pleaca spre Bucuresti, ajungand pe aeroportul din Otopeni la ora 10:35.


Servicii incluse

Costuri

 • Persoana in camera dubla: 2.300 Euro
 • Persoana in camera single: 2.650 Euro

Marime grup

 • Grup minim de 12 persoane si grup maxim 16 Persoane.
 • In cazul in care grupul minim nu se realizeaza, excursia se anuleaza sau tariful se recalculeaza.
Cost

Pachetul include:
✓ Bilete de avion cu Pegasus Airlines pe ruta Bucuresti – Bagdad, via Istanbul
✓ Bilete de avion cu Pegasus Airlines pe ruta Bagdad – Bucuresti, via Istanbul
✓ Toate taxele de aeroport si taxa de bagaje pentru aceste zboruri
✓ 6 nopti de cazare la hoteluri de 3 si 4 stele
✓ Mese: mic dejun in fiecare zi
✓ Toate transferurile si vizitele specificate in itinerariu cu transport privat
✓ Servicii de ghizi locali in limba engleza pe durata excursiilor
✓ Servicii de ghid roman insotitor
✓ Intrarile la obiective turistice mentionate in program si tururile de oras
✓ TVA

Pachetul nu include:
• Taxa de viza Irak: 90 USD / persoana (visa on arrival)
• Asigurarea medicala optionala, dar recomandata
• Asigurarea storno optionala, dar recomandata
• Alte mese in afara celor mentionate in program
• Alte excursii si activitati optionale
• Bacsisuri pentru soferi si ghizi locali

Detalii servicii

Orar de zbor: Pegasus Airlines

 • 29/11/2023 Wed PC364 Bucharest - Istanbul 11:35  14:05
 • 29/11/2023 Wed PC642 Istanbul - Baghdad   22:40  01:40

 

 • 06/12/2023 Wed PC643 Baghdad - Istanbul   03:30 06:40
 • 06/12/2023 Wed PC363 Istanbul - Bucharest 10:10 10:35
Bilete de avion

6 nopti de cazare la hoteluri de 3 si 4 stele

Cazare

Mese: mic dejun in fiecare zi

Mese
 • Descopera orasul arheologic Samarra
 • Exploreaza ruinele Babilonului
 • Vizitati mormantul profetului biblic Ezechiel
 • Bucura-te de experienta unica a orasului Uruk unde s-au realizat cele mai vechi scrieri
 • Exploreaza complexul de temple ridicate in orasul Ur in onoarea lunii
 • Vizitati singura cladire din oras apartinand stilului arhitectural abbasid - Palatul Abbasid
Experiente locale

Modalitatea de plata a pachetului este:

 • Avans de 30% din valoarea excursiei in momentul inscrierii.
 • Transa 2 - de achitat 30% pana la data de 30.09.2023.
 • Plata integrala cu cel tarziu 30 de zile inainte de data plecarii.

In cazul in care turistul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, se vor percepe urmatoarele penalizari:
a) 30% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face cu mai mult de 46 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
b) 50% din tariful pachetului de servicii, daca renuntarea se face in intervalul 45 - 30 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
c) 100% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 30 zile inainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Documente de calatorie

 • Este necesar PASAPORTUL ELECTRONIC SAU PASAPORTUL SIMPLU valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei.
 • Nu sunt acceptate pasapoarte temporare
 • Este necesara viza de intrare si va fi obtinuta la intrarea in in Irak ( in aeroport)
 • Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile de resort locale.
 • Hotelurile nominalizate in program pot suferi modificari pana la data plecarii, in functie de conditiile specifice care pot aparea intre momentul publicarii programului si data plecarii. Daca aceste schimbari sunt impuse de furnizorul local, intotdeauna se vor oferi hoteluri similare ca locatie/confort.
 • Distributia si tipul camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; detaliile legate de amplasarea, aspectul camerei sau orice cerinta speciala a pasagerului se rezolva direct la receptia hotelului (in functie de disponibilitati).
 • Majoritatea hotelurilor nu detin camere triple. In unele hoteluri se pot confirma la cerere camere duble cu pat suplimentar, in functie de disponibilitate. Patul suplimentar poate fi un pat pliant, un fotoliu pat, o canapea extensibila, etc.
 • Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (seif, minibar, internet, etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
 • La plecare, clientii sunt rugati sa respecte cu strictete ora de plecare din hotel catre aeroport anuntata de reprezentantul agentiei Explore Travel si inainte de predarea cheilor la receptia hotelului sa achite toate cheltuielile suplimentare efectuate pe perioada sejurului.

Răsfoiește jurnalul de călător și accesează recomandările noastre

Pe blogul nostru iei parte la popasuri gastronomice exotice, descoperi oferte de neratat și ești transpus
în obiceiurile comunităților locale. Tu ce lifestyle de călător ai?


Galerie foto

Vezi frumusetile locului prin ochii fotografului.

Circuit Irak
Circuit Irak
Circuit Irak
Circuit Irak
Circuit Irak
Nou!

Rezerva oferte online, in timp real!

Rezerva acum